همه‌ی ما حداقل یک‌بار دچار سردرد شده‌ایم و می‌دانیم که می‌تواند چقدر آزاردهنده باشد. سردرد عبارت است از نوعی احساس درد و ناراحتی در سر، جمجمه یا گردن. بعضی سردردها کوتاه و گذرا هستند و برخی دیگر مکرر و طولانی. عوامل مختلفی باعث بروز سردرد می‌شوند‌، ازجمله استرس، میگرن، عفونت‌های سینوسی، کم‌شدن آب بدن، کمبود خواب و … . اما گاهی‌اوقات سردرد می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل زمینه‌ای دیگر مانند فشار خون بالا باشد. ظاهرا سردرد یکی از علائمی است که در صورت وجود آن می‌توان به بیماری فشار خون شک کرد. همراه ما باشید، می‌خواهیم درباره‌ی رابطه‌ی بین سردرد و فشار خون اطلاعات بیشتری در اختیارتان بگذاریم.

مروری بر فشار خون بالا

فشار خون بالا که به بیماری فشار خون نیز معروف است، در ایالات‌متحده از هر سه بزرگسال یک نفر را درگیر می‌کند. این عارضه‌ی شایع، علائم جزئی دارد و گاهی‌اوقات هم کاملا بدون علامت است. این بدان معناست که بسیاری از افرادی که فشار خون بالا دارند، حتی نمی‌دانند که به آن مبتلا هستند.

همچنین داشتن فشار خون بالا یک شاخص قوی برای افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی، حملات قلبی و سکته‌ی مغزی است. به همین دلیل مهم است که حداقل سالی یک‌بار برای چک کردن فشار خون، نزد پزشک بروید.

هم‌اکنون تحقیقات پزشکی متعددی برای پیدا کردن رابطه‌ی بین فشار خون بالا و سردرد در حال انجام است.

فشار خون بالا و سردرد

فشار خون بالا

هنوز به‌طور قطعی ثابت نشده است که آیا فشار خون بالا می‌تواند باعث سردرد شود یا نه. برخی مطالعات نشان می‌دهند که هیچ ارتباطی وجود ندارد، درحالی‌که بقیه یک ارتباط قوی را بین این دو نشان می‌دهند.

انجمن قلب آمریکا (AHA) از تحقیقاتی که ادعا می‌کنند سردردها از علائم فشار خون بالا نیستند، حمایت می‌کند. درواقع AHA می‌گوید که افراد مبتلا به فشار خون بالا کمتر احتمال دارد که به سردردهای مکرر دچار شوند.

بااین‌حال ما از یک چیز مطمئن هستیم؛ فشار خون بالا می‌تواند باعث عارضه‌ای به نام پرفشاری خون بدخیم شود. پرفشاری خون بدخیم به بحران پرفشاری خون نیز معروف است.

در طی یک بحران پرفشاری خون، میزان فشار در جمجمه در نتیجه‌ی بالارفتن ناگهانی فشار خون افزایش می‌یابد. سردرد ناشی از این فشار، شبیه هیچ نوع میگرن یا سردرد دیگری نیست و درمان‌های متداول سردرد مانند آسپرین نمی‌توانند آن را تسکین بدهند.

پرفشاری خون بدخیم علاوه بر سردرد معمولا باعث تاری دید، درد قفسه‌ی سینه و تهوع نیز می‌شود. اگر فکر می‌کنید که دچار یک بحران پرفشاری خون شده‌اید، باید فورا به اورژانس مراجعه کنید.

چگونه سردرد را درمان کنید

علت سردردتان هرچه باشد، واقعا کلافه‌کننده است و بنابراین وقتی دچار سردرد می‌شوید، مطمئنا به‌دنبال راهی برای تسکین فوری آن هستید. بااین‌حال اگر قبلا مشخص شده باشد که فشار خون بالا دارید و برای درمان آن دارو مصرف می‌کنید، مهم است که توجه داشته باشید چه درمانی را انتخاب می‌کنید. همیشه برچسب داروهایتان را چک کنید تا مطمئن شوید روشی که برای درمان سردردتان انتخاب کرده‌اید، اوضاع را بدتر نخواهد کرد.

۱. مصرف مواد غذایی ضدالتهابی

روش‌های طبیعی‌ای برای درمان سردرد در خانه وجود دارد و اضافه کردن برخی مواد غذایی به رژیم غذایی‌تان یک نقطه‌ی شروع خوب است. برخی سردردها توسط التهاب ایجاد می‌شوند. عوامل ضدالتهابی، تمام مواد غذایی هستند که التهاب را در بدن شما کاهش خواهند داد و گردش خون را بهبود می‌بخشند. این مواد غذایی ضدالتهابی عبارتند از:

۲. مصرف غلات کامل

خوردن غلات کامل همیشه ایده‌ی خوبی است. اما اگر سردرد شدید دارید، باید از آرد سفید اجتناب کنید. استفاده از غلات کامل، سطوح قند خون شما را متعادل خواهد کرد و ثابت شده است که این امر، میگرن را کنترل می‌کند.

۳. استفاده از روغن‌های ضروری

برخی از روغن‌های ضروری مانند نعناع و اسطوخودوس، سیستم عصبی مرکزی را آرام می‌کنند. این روغن‌ها می‌توانند به تسکین سردردهای ضربانی (احساس تپش و نبض در سر) کمک کنند، به‌خصوص در مواردی که سردردها ناشی از استرس باشند.

۴. کاهش کافئین

ثابت شده است که مصرف بیش‌ازحد کافئین، موجب افزایش میزان سردرد و به‌علاوه بالا رفتن فشار خون افراد می‌شود. بنابراین به مقدار کافئین موجود در رژیم غذایی‌تان توجه کنید. همچنین به یاد داشته باشید که اگر کافئین مصرفی‌تان را کاهش دهید، احتمال دارد در ابتدا دچار سردرد شوید که این سردرد از علائم ترک یا کاهش مصرف کافئین است.

۵. استفاده از درمان‌های بدون نیاز به نسخه

داروهای بدون نیاز به نسخه مانند آسپرین، درمان‌های متداول سردرد هستند. اگر فشار خون بالا دارید، فقط در صورتی باید آسپرین مصرف کنید که فشار خون‌تان در حال حاضر تحت کنترل باشد. براساس نظر مایوکلینیک، مصرف روزانه‌ی آسپرین برای برخی از افرادی که در معرض خطر بالاتر سکته‌ی مغزی قرار دارند، توصیه می‌شود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟

مراجعه به پزشک

اگر به‌طور مکرر سردرد دارید، مهم است که علت آن را پیدا کنید. مسائل سلامت روانی، نگرانی‌های رژیمی یا مشکلات گردش خون فقط برخی از دلایل بالقوه‌ی سردردهای مکرر هستند. حتما به پزشک مراجعه کنید و از او بخواهید فشار خون‌تان را چک کند تا ببینید که آیا در یک محدوده‌ی طبیعی و نرمال قرار دارد یا نه. همچنین در مورد نگرانی‌هایی که در این‌باره دارید، با او صحبت کنید. فشار خون بالای تشخیص‌داده نشده می‌تواند به آسیب کلیوی، بیماری قلبی و سایر مشکلات دائمی منجر شود.

اگر قبلا فشار خون بالای شما تشخیص داده شده است و در ناحیه‌ی جمجمه‌تان یک فشار شدید احساس می‌کنید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. این می‌تواند نشان‌دهنده‌ی یک بحران پرفشاری خون باشد و باید در اسرع‌وقت مورد بررسی قرار گیرد.

چشم‌انداز

فشار خون بالا همیشه دلیل موجهی برای نگرانی است. با‌این‌حال با یک تشخیص صحیح و برنامه‌ی درمانی مناسب می‌توان آن را به روش‌های مختلفی کنترل کرد.

سردردهای مداوم و مکرر نیز می‌توانند نگران‌کننده باشند. مانند هر وضعیت پزشکی دیگر لازم است که علت بروز سردردها را پیدا کنید. چه عقیده دارید که فشار خون‌تان یک علت مستقیم در بروز سردرد است و چه نه، حتما در مورد علائم‌تان با پزشک صحبت کنید. ایجاد برخی تغییرات در سبک زندگی می‌تواند بر فشار خون بالا و سردرد، تأثیر مثبت بگذارد. پیاده روی صبحگاهی، یک راه خوب برای بهبود گردش خون و کاهش استرس است. خوردن مقدار زیادی میوه، سبزیجات برگ‌دار و مواد غذایی ضدالتهابی نیز روش دیگری است که شما را مطمئن می‌سازد فشار خون‌تان نرمال و طبیعی باقی می‌ماند. پتاسیم و منیزیم، دو ماده‌ی معدنی ضروری برای سلامت قلب هستند. در مورد بیماری فشار خون‌تان اطلاعات کافی به‌دست آورید و داروهای تجویزشده توسط پزشک را به‌دقت مصرف کنید.

نمایش مطالب مرتبط بیشتر
مطالب بیشتر توسط مدیر
مطالب بیشتر در بیماری‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این مطلب را مطالعه کنید

چگونه با لاک قرمز ناخن های زیباتری داشته باشیم؟

مدل طراحی ناخن لاک قرمز را در این بخش ملاحظه خواهید کرد که امیدواریم این مدل ها با سلیقه ش…